10

Οκτ

Συνάντηση Κουράκη – Rouillon με φόντο τη νησιωτική πολιτική της ΕΕ

Ο Γιάννης Κουράκης, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με το νέο πρόεδρο των Δημοκρατών – Σοσιαλιστών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Christophe Rouillon ο οποίος είναι και Δήμαρχος της Coulaine. Αντάλλαξαν απόψεις για την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Κουράκης εστίασε στα θέματα νησιωτικής πολιτικής της Ένωσης καθώς τα 362 νησιά της ΕΕ αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές και μόνιμες προκλήσεις ενώ οι απειλές από την κλιματική αλλαγή εντείνονται. Επεσήμανε ότι απαιτούνται νέες πολιτικές και σημαντικοί πόροι στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι αναπτυξιακές υστερήσεις αλλά να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι δυνατότητες και ευκαιρίες που διαθέτουν οι νησιωτικές οικονομίες. Σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένο οι τοπικές αρχές να σχεδιάσουν στρατηγικές ανάπτυξης που στηρίζονται στην αξιοποίηση οικονομικών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων και να αναπτύξουν βιώσιμες δραστηριότητες στους νέους κλάδους της «πράσινης» και της «γαλάζιας» οικονομίας αποφεύγοντας τη μονοκαλλιέργεια.

Ο Γιάννης Κουράκης τόνισε: «Τα νησιά της Ευρώπης και η Κρήτη διαθέτουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό απόθεμα που πρέπει να αξιοποιηθεί παραγωγικά προς όφελος των κατοίκων τους. Η μεγάλη αξία της βιοποικιλότητας των νησιών και ο  καθοριστικός τους ρόλος προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - στο πλαίσιο και της κλιματικής αλλαγής - τα φέρνει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντας της ΕΕ». 
-------

Φωτογραφία (από δεξιά): Ο Γιάννης Κουράκης, ο Christophe Rouillon και ο Κύπριος  Σταύρος Σταυρινίδης, επίσης μέλος της Επιτροπής Περιφερειών.